מהי אבקת חלבון? מי מפקח עליה? האם מה שכתוב על גבי המוצר הינו מדויק? והאם ישנן השלכות בריאותיות לצריכה מוגברת של חלבון?
מה בריא – אבקות חלבון?
השורות הבאות משתפות את הידע הקיים במדע אודות אבקות החלבון. המידע הינו אובייקטיבי, אינו ממומן על ידי אף חברה ומטרתו לספק לכם חומר מהימן מבוסס מחקרית. ידע הוא כוח למי שיודע כיצד להפיק ממנו את המירב, ובשורות הבאות "תספגו" גם ידע שימושי וגם חלבון.
מתאמנים רבים מגיעים לחדר הכושר ו"רוצים לראות תוצאות". בין אם מדובר בעליה במסת השריר ובין אם מדובר בשיפור בהיבטים פיזיולוגיים, הדרך להשגת המטרה עוברת בתזונה נבונה. ספורטאים צועדים על קיבתם ורבים מהם צועדים (או רצים) בעזרת אבקות חלבון.
מהי אבקת חלבון? האם אבקת חלבון הינה מוצר מעובד?
אבקת חלבון הינה למעשה תוסף מזון, וכשמו כן הוא, אמור לספק לגוף את צריכת החלבון אותו לא קיבלנו מהמזון.
נכון הדבר כי מדובר במוצר מעובד. כלומר, כזה שעבר תהליכי ייצור מלאכותיים רבים. קרי, מיצוי הטעמים, הוספת חומרים משמרים והוספת חומרי טעם. לפיכך, אין מדובר במוצר טבעי.
אבקת חלבון משווקת בצורות רבות ומגוונות: תמצאו אותה בצורת אבקות, חטיפים ומשקאות.
האם אבקת חלבון היא תרופה? האם יש מי שמפקח על תוספי מזון?
תוספי המזון לא מוגדרים כתרופה ולכן הפיקוח עליהם אינו קפדני כתרופה, וברוב המקרים מסתמכים על הצהרת החברה ברכיבי המוצר.
"אורחים לא מוזמנים" בתוסף המזון:
כל חובבי תוספי המזון צריכים לקחת בחשבון כי איכות התוספים שונה מאוד בין חברה אחת לשנייה, ויש לבדוק מה אנו מכניסים לגופנו. קיימים בשוק תוספי מזון מזוהמים המכילים חומרים מסוכנים, כגון: מתכות כבדות, זיהומים צואתיים וסטרואידים.
היכן אוכל למצוא אבקות חלבון איכותיות ואמינות?
הסוכנות העולמית נגד סמים בספורט (WADA) מפרסמת רשימת חומרים אסורים בספורט (נכון לכתיבת מאמר זה מדובר על 272 חומרים אסורים לשימוש).
חברת BANNED SUBSTANCES CONTROL GROUP – BSCG , בעלת מעבדות מוסמכות על ידי הסוכנות העולמית נגד סמים בספורט, מבצעת בדיקות איכות עבור תוספי תזונה ומנטרת את התוספים בעזרת מעקב אחר 483 חומרים אסורים (מרחיבה את ההנחיות של הסוכנות העולמית). ניתן לקרוא באתר החברה אודות החברות המייצרות תוספי תזונה שהינם בטוחים לשימוש. יש לציין כי חברות רבות לא מוכנות להשקיע את הסכומים הנדרשים עבור אותן בדיקות, ולכן הן אינן מקבלות את האישור להיות חלק מרשימה זו. קיימים לא מעט מוצרים שמגיעים ארצה ואינם מאושרים, היות והיבואנים לא עובדים עם אישורי ה- WADA בעקבות המחיר היקר וה"לא משתלם עבורם".
מקורות נוספים בהם ניתן לבדוק את איכות אבקת החלבון ולוודא שמה שכתוב על גבי האריזה זה אכן מה שהיא מכילה: האתר consumerLab.com והאתר ConsumerReports.org, אשר עורכים בדיקות לאבקות חלבון ונגזרותיהן. מחקר של צבא ארה"ב אודות צריכת החלבון מפנה לאתרים הללו לצורך בדיקת איכות החלבון הנצרך. האתרים בוחנים בין היתר את הכתוב על גבי תווית השימוש ואת נכונות הדברים.
אבקות חלבון וחומרים אסורים
ישנם מקרים בהם קיימים חומרים אסורים בתוספי מזון. בין אם מדובר בחברות שבאופן מכוון מכניסות את הרכיב המסוכן לפורמולה על מנת לגרום להאצת השיפור אצל הספורטאים (כך מבטיחות את הפצתן של פורמולת "הזהב"), ובין אם בצורה לא מכוונת בה 'זולגים' חומרים נוספים שמיוצרים על אותו פס ייצור, כדוגמת סטרואידים אנאבוליים.
בבדיקה של 634 תוספי מזון (אשר לכאורה אמורים להיות נטולי סטרואידים) שנערכה בשנים 2000-2001 נמצא כי 14.8% מהתוספים הכילו סטרואידים אנאבוליים.
בנוסף, קיימות לא מעט עדויות לחברות שפרסמו תכולה השונה ממה שהציע המוצר בפועל. שתי חברות מניו-ג'רסי ומנהליהן הואשמו בהטעיית הלקוחות ונגזרו עליהם עונשי מאסר. אחת מהחברות שיווקה את מוצריה בארה"ב תחת השם ASN.
מהן ההשלכות של צריכת חלבונים מוגברת?
את התשובה לשאלה הרת גורל זו ננסה לפרק לגורמים בצורת מחקרים קיימים. נתייחס למחקרים שהראו שיפורים באספקטים בריאותיים ואחרים שנגעו בהשלכות שליליות.
השפעת החלבונים על תפקוד הכליות
נפתח ונאמר כי ארגון הבריאות העולמי (WHO) ו- (The Institute of Medicine(IOM שניהם הגיעו למסקנה כי לא קיימות ראיות ישירות המעידות כי צריכה מוגברת של חלבון (בין אם במזון ובין אם בתוספי מזון) מקושרת לפגיעה בכליות, במבוגרים.
צריכת חלבון וסוכרת
במטא-אנליזה שכללה 11 מחקרים שונים ו- 505,624 משתתפים, נמצא כי צריכה מוגברת של חלבון (כולל חלבון ממקור בשרי) מקושרת לשכיחות גבוהה של סוכרת מסוג 2. לעומת זאת, בצריכת חלבון ממקור צמחי נמצאה שכיחות נמוכה יותר של סוכרת מסוג 2 בקרב נשים (לעומת אוכלוסייה שלא צרכה חלבון מעבר לדיאטה היומיומית הרגילה).
צריכת חלבון והשפעתה על העצמות
צריכת חלבון בכמויות גדולות נחשבה לגורם סיכון לפגיעה בעצמות השלד ואף כזאת שיכולה להוביל לאוסטיאופורוזיס (מחלה המובילה לירידה בחוזק העצם ובסיכון מוגבר לשברים).
מחקר שבדק את הנושא הגיע למסקנה כי צריכה מספקת של סידן, במקביל לצריכה מוגברת של חלבון, לא תפגע בעצמות ואף תוכל להוביל להגברת חוזק העצם (מתאפשרת ספיגה מוגברת של סידן במעי וקיים איבוד מופחת של סידן מהעצם).
צריכת חלבון ומחלות כלי דם
יתר לחץ דם הינו אחד מגורמי הסיכון למחלות לב. אז איך משפיע החלבון על לחץ הדם? מספר מחקרים מצאו כי עליה מתונה בצריכת החלבון מסייעת בהורדת ערכי לחץ הדם. יתר על כך, ישנם מחקרים שמצאו יחס הפוך בין צריכת חלבון ולחץ דם. משמע, ככל שעולה צריכת החלבון כך יורד לחץ הדם1. מחקר ענק שכלל 10,200 משתתפים ב-32 מדינות שונות חיזק גם הוא את הטענה כי לצריכת חלבון ישנן השפעות חיוביות על לחץ הדם 2 .
סיכום – מה בריא באבקות חלבון
נכון שלא מדובר ב'תוסף פלא', בטח שלא ניתן להתייחס אליו כתרופה. אם יש רצון וצורך אמיתי לצרוך אבקת חלבון אז בהחלט ניתן למצוא, בעזרת המידע שסופק במאמר, אבקת חלבון איכותית שתבטיח למתאמן המעמיק את מה שכתוב על גבי אריזתה, ולא תוסיף לו הפתעות לא נעימות… ההשלכות החיוביות הנוגעות לאבקות חלבון מתבטאות בחיזוק מערכת החיסון והעצמות ובהפחתת לחץ הדם. מנגד, גם סיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2. לכן, גם אם בחרתם באבקת חלבון איכותית, כדאי לעקוב אחר השינויים המתרחשים בגוף, ולא רק באופן ויזואלי. התייעצות עם דיאטנית קלינית וליווי רפואי יסמכו את ידיכם שאתם פועלים נכון ושומרים על בריאותכם. לקריאה אודות סוגי אבקות חלבון לחצו כאן