האם להמשיך לגדל את הכלב? האם כדאי לגדל תינוק וכלב יחד? איזה יתרונות יש לגידול התינוק בסביבת בעל חיים והאם ישנה סכנה בגידול התינוק בסביבת בעל חיים?
דילמות הנוגעות לגידול בעל חיים בסביבת תינוק הינן מנת חלקן של משפחות רבות.
מה בריא – תינוק וכלב יחד?
שאלות מסוג זה עולות בקרב כל משפחה שרוצה להכניס בעל חיים הביתה. מחקרים רבים תומכים בסוגיית הגידול המשותף ממספר היבטים, שחלקם יפתיעו אותנו בפשטותם וחלקם ידהימו אותנו במשמעותם.
חיזוק המערכת החיסונית של הילד
מחקרים רבים מצאו כי תינוקות שחיו עם כלבים חיזקו את המערכת החיסונית שלהם, לקו פחות באסתמה וצרכו פחות אנטיביוטיקה בשנות חייהם הראשונות. מחקר שפורסם ב jama Pediatrics– מראה כי תינוקות שגדלו בבית עם כלב בשנתם הראשונה הפחיתו את הסיכון לפתח אסתמה ב- 13% בהגיעם לגיל 6 בהשוואה לתינוקות שגדלו בבתים ללא כלב.
מחקר נוסף שפורסם ב- Journal pediatrics כלל 397 ילדים מפינלנד ובדק מחלות ילדים בשנת חייהם הראשונה. במחקר זה נמצא כי תינוקות שגדלו עם כלב בשנת חייהם הראשונה מיעטו ללקות בדלקות אוזניים והצטננויות בהשוואה לתינוקות שגדלו ללא כלב. יתר על כן, ילדים שגדלו עם כלב נזקקו פחות לאנטיביוטיקה ממקביליהם למחקר. מחקר זה הסיק כי מגע יומיומי עם בעל חיים בשנת החיים הראשונה של היילוד חשוב, ומוביל להתנגדות חזקה יותר של מערכת החיסון למערכות זיהומיות של דרכי הנשימה בילדים.
מחקר נוסף, מעניין לא פחות, שפורסם ב-Journal of the royal society of medicine, מצא כי בני אדם שאימצו כלבים וחתולים ממקלטי הגנה לחיות (כדוגמת "צער בעלי חיים") חוו בחודש הראשון הפחתה משמעותית בתדירות של חולִי מינורי (קרי: כאבי ראש, צינון, חום גבוה וסחרחורות). בעלי הכלבים המשיכו לדווח על שיפור במצבם הבריאותי גם לאחר 10 חודשים מאימוץ בעל החיים. אמנם מחקר זה התבסס על אוכלוסיית מחקר מבוגרת, אך חשוב לסקור את השפעת בעלי החיים על כל בני המשפחה.
אם במבוגרים עסקינן, המחקר שעורר הדים רבים, הפתיע גם וטרינרים רבים, והעלה את שיעור אימוץ בעלי החיים באוסטרליה בשיעור ניכר הינו מחקר שפורסם בשנת 1992 וכלל 5,741 נבדקים. המחקר שפורסם ב- Medical Journal of Australia בדק גורמי סיכון למחלות כלי דם והשווה בין אנשים שמגדלים בעלי חיים לאלה שלא. הפרמטרים שנבדקו היו: לחץ דם, כולסטרול בדם וטריגליצרידים (שומנים בדם). התוצאות היו מדהימות, שכן כל גורמי הסיכון היו פחותים באנשים שגידלו בעלי חיים לעומת מקביליהם.
לאחר הדיון אודות חיזוק המערכת החיסונית של הילד בפרט, והתרומה של בעלי החיים לבריאות ככלל, נתייחס לנקודה נוספת, חשובה לא פחות: החלמה ושיקום לאחר מחלה.
מחקר שפורסם בשנת 1995 במגזין American Journal of Cardiology מצא כי כלבים מספקים תרומה אדירה בהחלמה לאחר התקף לב. לפי המחקר, שיעורי ההישרדות של חולים לאחר התקף לב היה גבוה פי 8.6 מאשר מקביליהם, אשר לא אימצו כלב לביתם.
גידול תינוק עם בעל חיים (כלבים בפרט) תורם לעיצוב האישיות של הילד
ישנם מחקרים המציגים כי ילדים שגדלו בנוכחות בעלי חיים דיווחו שהם חשים יותר פופולאריים בקרב ילדים אחרים. בנוסף, נמצא כי הילדים הללו הצליחו לגלות יותר אמפתיה כלפי סביבתם. מידע זה אינו מפתיע, שכן, בעת גידול בעל חיים בבית עלינו לגלות מסירות רבה, בד בבד עם הצורך באחריות אשר מלווה בגידולו ובטיפולו של בעל החיים (בין אם הדבר נעשה ישירות על ידי הילדים ובין אם על ידי צפייה בהורים).
סוגייה נוספת, שעליה ממעטים לדון, הינה – זמן הבילוי המשפחתי. כלבים בפרט מעודדים זמן בילוי משפחתי משותף. בין אם בחיק הטבע ובין אם בתוך כותלי הבית, כלבים מעודדים אותנו לבלות יחדיו. יציאה לטיולים משפחתיים על מנת להוציא את הכלב או משחק עם הכלבלב על מנת שיוציא אנרגיות, כאשר בו בזמן התינוק או התינוקת רצים אחרי הכלבלב ובכך מוציאים את האנרגיות שלהם עצמם.
מימד נוסף שחבוי בין הדברים, הינו מימד הפעילות הגופנית. הכלב, החבר הטוב של האדם, נוטה להיות פעיל גופנית ובכך מעודד אותנו, את הסובבים, בין אם במישרין ובין אם בעקיפין, להיות פעילים יותר על מנת להדביק את הקצב שלו.
לצד כל היתרונות הבולטים, אין מנוס מלציין מספר הסתייגויות, רובן נכונות להיבטים רבים:
- בעלי חיים יכולים להפיץ מחלות לבני אדם, מחלות שאף יכולות להיות קטלניות. ניתן למנוע ממחלות אלה להתפשט על ידי בחירה נכונה של בעל החיים, חינוך נכון של בעל החיים, טיפול מסור בבעל החיים וטיפול וטרינרי שוטף. אל תקלו ראש במתן החיסונים, הטיפול בטפילים ובביקורים אצל הווטרינר. בעת הצורך, קפצו למרפאה הווטרינרית, מנעו סבל מיותר לבעל החיים וגורמי סיכון מיותרים למשפחה ולסביבה. יש לזכור כי כולנו זקוקים לתחזוקה הולמת לגופנו וכך גם בעלי החיים שברשותנו. הם אינם יכולים לומר את אשר על לבם או גופם, אך מספקים לנו רמזים רבים.
- אמנם אנו רוצים ללמד את ילדינו אחריות מהי, אך אין זה אומר כי ניתן להם לטפל בצואתו של בעל החיים. צואת בעלי החיים הינה מקור זמין לטפילים. לכן, את ה"עבודה השחורה" (או החומה) נשאיר לנו, המבוגרים, בעלי מערכת חיסונית מפותחת יותר, אשר עמידה בפני אותם פולשים. גם אנחנו המבוגרים נצטייד באמצעי הגנה ונבצע זאת על הצד הנקי ביותר.
- אם בעל החיים שברשותכם הינו אגרסיבי מאוד, בעל עבר של התנהגות תוקפנית ו"מברך" בחשיפת שיניים כל אורח המגיע לפתח ביתכם, יש לשקול בזהירות יתרה את המשך הגידול המשותף. שכן, בעל חיים העונה לתיאור, חש פעמים רבות כי הינו ראש הלהקה ולא יקבל בחיבוק חם תינוק זעיר שמאיים על ההגמוניה שלו ועל מקומו בלהקה.
אמ;לק- ארוך מדי לא קראתי
מה בריא בכלב
נהוג לכנות את הכלב – "ידידו הטוב של האדם", ולא סתם נטבע המונח היפייפה הזה, שכן – הכלב תורם בהיבטים פיזיולוגיים בריאותיים, מנטאליים וסוציאליים לכל סביבתו. עם הזהירות המתבקשת, הטיפול הצמוד והערנות המתמדת, תפיקו יתרונות אין ספור בגידול בעלי חיים. תינוקות בסביבת בעלי חיים מרוויחים חבר נאמן, מערכת חיסונית חזקה ואישיות מתפתחת. כמו שאנו מגלים ערנות תמידית כלפי התינוק, כך נהיה ערניים כלפי האינטרקציה בין בעל החיים לתינוק.
מומלץ בחום לקבל חוות דעת של איש מקצוע מתאים, וטרינר התנהגותי או מאלף התנהגותי, אשר מטפל בבעל החיים ויודע לנתח התנהגות בעלי חיים.
בשיתוף ארצה – חנות חיות אונליין