ללא קפה אני לא מתעורר בבוקר.. אם לא אשתה קפה יכאב לי הראש.. חייב כוס קפה אחרי הארוחה הכבדה הזו… כל אלה נשמעים מוכרים? אז גם אתם כנראה מכורים!
מה בריא – בקפה?
אחרי שהבנתם שאתם מכורים, נעשה סדר בדברים: האם התמכרות לקפה היא בהכרח דבר רע? מהן ההשלכות הבריאותיות של צריכת קפה? למי כדאי להימנע מקפה? האם קיימים יתרונות בריאותיים בצריכת קפה? ועוד מספר אנקדוטות מעניינות כולל הקשר בין קפה והסיכון לחלות בסרטן.
מחקר של אוניברסיטת הרווארד שפורסם בשנת 2015 מצא כי צריכה מתונה של קפה מקושרת לסיכון נמוך יותר לתמותה בגיל צעיר!
מחקר זה התבסס על 208,000 נשים וגברים לאורך 30 שנים.
מהי צריכה מתונה של קפה אתם שואלים? במחקר זה נמצא כי הנשאלים אשר שתו בין שלוש לחמש כוסות קפה ביום (עם קפאין וגם נטול קפאין) היו בעלי סיכון נמוך יותר למות ממחלות רבות, כגון: סוכרת סוג 2, מחלות כלי דם ולב ופרקינסון. נתון מעניין העלה כי הנשאלים היו גם בסיכון נמוך יותר למות כתוצאה מהתאבדות.
לדברי דוקטור מינג דינג מבית הספר לרפואה ציבורית של אוניברסיטת הרווארד, המחקר לא מוכיח כי קפה אחראי בלעדי לחיים ארוכים, אך אם אתם נהנים מקפה והוא חלק חשוב מאורח חייכם אז אין סיבה לוותר עליו.
מהם הרכיבים הפעילים בקפה?
בקפה ישנם כימיקלים רבים, כגון: חומצה כלורגנית, קפסטול, קאוואול וכמובן קפאין, להם מיוחסות תכונות נוגדות חמצון ואפקטים אנטי גידוליים. בפועל, כאשר בודקים את הקפה ברמה המחקרית, למעשה בוחנים את כמות הקפאין הנצרכת כתוצאה מצריכת הקפה.
האם אני מכור לקפה?
קפאין הינו מעורר התלות העיקרי בקפה.
תלות בקפה תתפתח לאחר צריכה ממושכת של לפחות 100 מ"ג קפאין ביום. כמובן שהתמכרות לקפה אינה שוות ערך להתמכרות לסמים מסוכנים ואין לומר אותה באותה נשימה. לא תחוו את אותם תסמיני גמילה ולא תסבלו מהתנהגויות מסכנות חיים או סביבה. כן תחוו תסמיני גמילה (קלים יחסית) כדוגמת: כאבי ראש, תחושת עייפות, חוסר שקט ומצב רוח ירוד.
מהי כמות צריכת הקפה שלאחריה כבר לא ארגיש שום השפעה של הקפה?
סבילות מוחלטת לקפה נצפתה לאחר צריכה של 300 מ"ג קפאין, 3 פעמים ביום ולמשך 18 ימים.
אגדות אורבניות רבות מסופרות על נזקים רבים וחמורים כתוצאה מצריכת קפה. במקום 'לטמון ראשנו בבוץ הקפה' בדקנו את הסוגיה מהיבט מדעי בדמות מחקרים שהתפרסמו בנושאים הללו:
האם קפה יגרום לי לאוסטאופרוזיס (בריחת סידן/דלדול עצם)?
בצריכה מוגברת מאוד של קפאין, מעל 744 מ"ג ליום, ישנו איבוד מוגבר של סידן ומגנזיום בשתן. אך עם זאת, מחקרים מראים כי אובדן זה אינו מוביל לדלדול העצם, בעיקר אם צורכים סידן בתפריט היומי (תוספת שתי כפיות של חלב לכל כוס קפה תעשה את העבודה). מי שכן נמנה בקבוצת סיכון לבעיה זו- אוכלוסיית נשים מבוגרות, אצלן נמצא קשר בין צריכה גבוהה של קפאין לבין סיכון מוגבר לשבר בעצם הירך והופעת אוסטאופרוזיס.
ההמלצות לאוכלוסיה זו הינן לא לעבור צריכה של 300 מ"ג קפאין ביום, שזה שווה ערך ל-3 כוסות קפה ביום.
"שינה היא רק סימפטום של מחסור בקפאין" (הרמן פריל)
האם קפה יפריע לי לישון בלילה?
גופנו סופג קפאין במהירות רבה וכך גם הוא נפטר ממנה. לקפאין יש זמן מחצית חיים קצר של 5-7 שעות, ולאחר 10 שעות רק רבע מכמותו תישאר בגופנו. לפיכך, לרוב המכריע של האנשים צריכה מתונה של קפה בשעות המוקדמות לא תשפיע על שנת הלילה. יש לקחת בחשבון שלאנשים שונים קצב חילוף חומרים שונה וישנם אנשים שצריכת קפאין תוביל אצלם לנדודי שינה ואף לבעיות במערכת העיכול. באופן כללי ההמלצה היא להפסיק לצרוך קפאין כ-6-7 שעות בטרם עולים על יצוענו.
קפה בהריון, ולא, לא מגיעה לו ברכת מזל טוב
ישנם גברים רבים שיאמרו כי הודות לכוס הקפה 'עמד להם כוחם' ויש הריון בדרך. אך מה בדבר הנשים ההרות?
ישנם לא מעט אזכורים בספרות המדעית אודות עליית הסיכון להפלות ספונטניות בנשים שצרכו קפאין ברמה גבוהה, בעיקר בשליש הראשון להריון. בנוסף, ישנם מחקרים אשר מצאו קשר בין צריכת קפאין במהלך ההריון לבין משקל לידה נמוך, במיוחד בשליש האחרון להריון.
כאשר נשים בהריון שותות קפה או כל מוצר אחר המכיל קפאין, ישנו מעבר מהדם של האישה ההרה, דרך השליה, לזרם הדם של העובר. בשליה אין את האנזימים המסייעים לחילוף חומרים תקין של קפאין. לכן, העובר מתקשה להתמודד עם כמות הקפאין המגיעה אליו.
ישנן מספר המלצות שונות ומשונות לנשים בהריון:
המלצת מנהל המזון והתרופות האמריקאי הינה לא לצרוך מעל 200 מ"ג קפאין ליום, ואם ניתן אז להימנע לחלוטין.
איגוד הדיאטנים האמריקאי מחמיר פחות וממליץ לא לחרוג מ- 300 מ"ג קפאין ביום.
ישנו גם מחקר משנת 2008 שהראה כי צריכה אשר חרגה מ-100 מ"ג קפאין במהלך ההיריון העלתה בצורה מובהקת את הסיכון לפגיעה בהתפתחות העובר.
למי כדאי להימנע משתיית קפה?
ישנן קבוצות באוכלוסיה להן מומלץ להפחית בכמות הקפאין הנצרכת. ילדים ומתבגרים עד גיל 16 צריכים לצרוך כמות הקטנה מ-2.5 מ"ג קפאין לכל קילוגרם ממשקלם. יש לזכור כי קפאין קיים גם בשוקולד, תה, קולה, משקאות אנרגיה ולא רק בקפה. מחקרים קצרי טווח מצאו נזקים בריאותיים והתפתחותיים בקרב אוכלוסיה זו כאשר צרכה מעל 3 מ"ג קפאין לכל קילוגרם גוף.
בנוסף, אנשים בעלי לחץ דם גבוה יכולים להיות רגישים יותר להשפעות הקפה (בעיקר בטווח הזמן המיידי ולפני שגופם מתחיל לגלות עמידות). אם אתם נכללים בקבוצה זו, כדאי לכם מאוד להתייעץ עם הרופא אודות צריכת קפאין בכלל וקפה בפרט.
החלטתי להפסיק עם הקפה. תוך כמה זמן אחווה סימפטומים וכמה זמן תארך הגמילה?
לאחר 12-24 שעות של הפסקה סביר להניח כי תחוו את ראשוני הסימפטומים של ההימנעות מקפה. הסימפטומים עתידים להימשך עד 9 ימים מה"שלוק" האחרון.
מי אתה קפה שחור?
קפה שחור ידוע גם בשמו 'קפה טורקי'. מלבד קריאת עתידות, יש לו ביקוש בקרב חובבי קפה רבים.מדובר בדרך כלל בשם כללי לקפה ללא חלב. שמו נטבע לאחר קרב וינה בשנת 1683, בו הפסידה האימפריה העות'מנית, והטורקים במנוסתם השאירו שקי קפה רבים. קפה שחור מיוצר מפולי ערביקה והוא נטחן דק מאוד על מנת שיימס במים. בישול הקפה ארוך (יחסית לשאר הסוגים) על מנת להפיק את מרב טעמי הקפה. בתום בישולו נבחין בשכבה דקה של קצף הנקראת 'קרמה' או 'קאימק' (יש מי שנוטה לייחסה לאיכות הקפה).
"אנחנו רוצים לעשות הרבה דברים; אנחנו לא בכושר טוב, לא זכינו לשנת לילה טובה, אנחנו קצת מדוכאים. קפה, פותר את כל הבעיות הללו בעזרת כוס אחת של אושר" (ג'רי סיינפלד)
האם יש מחקרים התומכים בשתיית קפה?
זוהי השאלה המרכזית לשמה התכנסנו כאן היום. לא עוד מתן תשובות פופוליסטיות, אלא ביסוסן על הידע הקיים היום, ידע מדעי. נתחיל איך לא, עם האיבר הכי לא זורם בגוף, הלא הוא הכבד…
השפעתו של הקפה על הכבד
סקירה של חמישה מחקרים מצאה ירידה משמעותית בסיכון ללקות במחלות כבד (אשר לא מקושרות לצריכה מוגברת של אלכוהול). מכיוון שמדובר בחמישה מחקרים שונים שנבחנו, אין המלצה קונקרטית עבור כמות צריכת הקפה המומלצת לשם כך. בנוסף, צריכת קפה סייעה במניעת ההחמרה במי שכבר אובחן כלוקה במחלת כבד. אז האם כוס קפה תהפוך אותו את הכבד לקליל יותר?!
קפה וסרטן
סקירה ענקית של 105 מחקרים בתחום הסרטן העלתה ממצאים מדהימים:
הסיכון לחלות בסרטן הפה בקרב צורכי הקפה ירד ב- 31% לעומת אנשים שלא צורכים קפה.
הסיכון לחלות בסרטן הלוע ירד ב-13%.
הסיכון לחלות בסרטן המעי ירד ב-54%.
הסיכון לחלות בסרטן הכבד ירד ב-11%.
הסיכון לחלות בסרטן הערמונית ירד ב-27%.
הסיכון לחלות בסרטן רירית הרחם ירד ב-11%.
הסיכון לחלות בסרטן העור ירד גם כן ב-11%.
לעומתם, הסיכון לחלות בסרטן ריאות עלה (סיכון גבוה פי 2.18).
(כמויות הקפה בין כל מחקר ומחקר שונות אך הרעיון המרכזי דומה. בקרב צורכי הקפה על בסיס קבוע ישנה ירידה בסיכון לחלות בסרטן, מלבד סרטן הריאות, שם לא הצליחו לעשות הפרדה בין צריכת קפה ועישון סיגריות, ולכן הממצאים דורשים מחקרים נוספים).
זנים של קפה
פולי הקפה צומחים על שיח. כל פרי בשל מכיל שני פולי קפה ויש צורך בכ-50 פולי קפה על מנת להכין את האספרסו הקצר.זני הקפה המרכזיים המרכיבים את הקפה שאנו שותים הינם זני ה'ערביקה' וה'רובוסטה'.
הערביקה הינו הזן הוותיק והנפוץ ביותר בעולם הקפה, הוא מכיל פחות קפאין מידידו הרובוסטה ומתאפיין בטעמים עדינים ומתוקים יותר.
זן הרובוסטה אשר שמו נגזר מהמילה הלטינית 'עמידות' כשמו כן הוא, עמיד יותר בפני מזיקים וקל יותר לגידול מאשר הערביקה. זן הרובוסטה מתאפיין בטעם מריר יותר ומתאים מאוד לשימוש בקפה נמס (פחות מתאים לקפה פילטר או אספרסו).
קפה וסרטן הקיבה
בכוונה בחרנו להתמקד בקיבה מכיוון שישנה סברה שאומרת כי צריכת קפה עלולה לגרום לסרטן באיבר זה. החלטנו לבחון את הסוגיה בעזרת מחקרים שונים שבחנו זאת, וראו איזה פלא, לא נמצא כי צריכת קפה מקושרת לעלייה בסיכון לחלות בסרטן הקיבה. יש לציין כי הסקירה בחנה 13 מחקרים שונים ו-1,372,811 משתתפים.
קפה והשמנה
אנשים בעלי עודף משקל (BMI שבין 25-30) וכאלה המוגדרים כסובלים מהשמנת יתר (BMI מעל 30) מוותרים על לא מעט משתנים בתפריט היומי שלהם על מנת להילחם בהשמנה. האם עליהם להימנע גם מצריכת קפה?
אנשים בעלי משקל עודף ואנשים הסובלים מהשמנת יתר, הצורכים קפה בכמות גבוהה, הם בעלי סיכון נמוך יותר לחלות בתסמונת מטבולית (ידועה גם כתנגודת אינסולין). יתר על כן, צריכה זו מסייעת להפחתת התסמינים בקרב מי שכבר לקה בתסמונת. הממצאים הללו פורסמו בנובמבר 2016, במחקר שבחן 10,367 משתתפים. תסמונת מטבולית היא אוסף של לפחות שלושה מתוך חמישה תסמינים: השמנה בטנית (לקריאה מעמיקה אודות השמנה), יתר לחץ דם, כמות גבוהה של שומנים בדם, היפרגליקמיה ו-HDL נמוך.
עוד נמצא במחקר כי צריכה מוגברת של קפה הובילה לירידה בסיכון ללקות בתסמונת זו גם בקרב אנשים בעלי BMI תקין, אך לא נמצאה מסייעת בקרב אנשים שכבר לקו בתסמונת.
כמה קפאין יש במשקאות?
מתי מוכן הקפה אתם שואלים?
"רגע לפני", ביטוי ששגור בפי רבים והינו התשובה לשאלה מתי מורידים את הקפה מהאש. בסצנה מהסרט "גבעת חלפון אינה עונה", ויקטור מלמד את הקצין המצרי את רזי הכנת הקפה הטורקי, באומרו "ואל תשכח, קפה- לפני שגולש, רגע לפני – מורידים אותו".
אופן הכנת קפה טורקי:
מבשלים את הקפה עם מים רותחים בקומקום יעודי. כאשר הקפה רותח, נוצרת 'קרמה' (גם קארמה חיובית למי שאמון על ההכנה) והקפה מתחיל לגלוש, זה הזמן לסיים את הבישול. את ה'קרמה' מחלקים באופן שווה בין הכוסות ולאחר מכן מוזגים את הקפה לתוך הכוס. את הקפה נהוג לשתות רותח בכוסות מיועדות המאפשרות להכניס אוויר רב יחד עם הלגימה (על מנת לצנן מעט את טמפרטורת הקפה). אם אתם מבחינים בגרגרים צפים, אזי ההכנה הייתה פגומה (קפה לא טרי, שרוף או הכנה לקויה).
אמ;לק – ארוך מדי לא קראתי
מה בריא בקפה
צריכה מבוקרת של קפאין (עד 200 מ"ג) בשעות המוקדמות של היום תסייע רבות באספקטים בריאותיים שונים. בקרב אנשים בריאים, גם אם יחרגו ויגיעו לגבולות ה-400 מ"ג קפאין ביום לא צפויות בעיות בריאותיות. נדודי שינה וקשיי הירדמות עלולים להופיע בצריכה של מעל 100 מ"ג קפאין ליום. נשים בהריון, ילדים ומתבגרים, חכו עם הקפה, אתם צורכים מספיק קפאין בשאר המרכיבים ויכולים לוותר על התענוג, טוב נו רק לתקופה מסוימת.
מה בריא- מגזין בריאות שמסתכל על הדברים מזווית מדעית!