האם פירות הם בריאים כל כך? האם מתיקותו של הפרי בהכרח מעידה על כמות הסוכר שבו? האם צריך לאכול את הקליפה? האם ישנם פירות שיטיבו עם בריאותכם?
רבים תוהים בינם לבין עצמם האם תועיל להם אכילת פירות והאם לפרי המתקתק ישנן סגולות של ממש?
ראשית חשוב להבין כי פירות, ממש כמו מאכלים אחרים, מכילים קלוריות, ובממוצע כ-50 קלוריות לכל 100 גרם של פרי. כמובן שאם תצרכו פירות ללא הפסקה אז גם סביר שתשמינו (מאזן קלורי חיובי בו תצרכו יותר קלוריות מאלה שתשקיעו – בהחלט עתיד להסתיים בקילוגרמים עודפים).
רשויות הבריאות בעולם ממליצות על 5-9 מנות של פירות וירקות ביום. אז אם זה עדיין לא אצלכם במקרר- מהרו לעשות משלוחי פירות. כן, מה שקראתם, השירות הזה קיים ונותן מענה מצוין למי שתירוצי הזמן הם מנת חלקו.
מה בריא בפירות?
- צבעוני זה הכי מזין
בין אם מדובר בפירות או בין אם בירקות, לצבע יש משמעות של ממש. מכירים את המשפט "לאכול חמישה צבעים ביום"? שאלתם את עצמכם מדוע? לא מעט בגלל הפיטוכימיקלים…
לא מדובר בקללה עסיסית, אלא בחומרים פעילים הנמצאים בצמחים ובפירות ומסייעים לגופנו כנגד תהליכי חמצון מזיקים.
הצבעים השונים בפרי מעידים על נוכחותו של פיטוכימיקל מסוים, לדוגמה, בפירות הכתומים ניתן למצוא 'בטא קרוטן', בלבנים 'אנתוקסנטינים' או 'אליצין', באדומים 'ליקופן' או 'אנתוציאנין', בירוקים 'לואין' או 'זיאקסנטין' ובסגולים 'פלאבונואידים', וזוהי רק רשימה קצרה ולא כוללת.
נוגדי חמצון – לסבר את האוזן- עתידים לספק לגוף הגנה כנגד מחלות מסוימות, לעכב תהליכי הזדקנות, ועוד מיני סגולות רבות.
- פירות עשירים בויטמינים
אז לא תשמעו מאתנו מילים רבות על תפוזים (המכילים 49 מיליגרם ויטמין C ל-100 גרם פרי), אך כן תשמעו על גויאבה המובילה בקטגוריית ויטמין ה- C (כמות עצומה של 228 מיליגרם ל-100 גרם פרי, בעוד הצריכה המומלצת הינה 90 מיליגרם ליום). פירות נוספים שמכילים כמות נכבדת של הויטמין הם הפומלה (61 מיליגרם) והקיווי (עם 93 מיליגרם).
חסר לכם ברזל? אז פסיפולורה עם כמות של 1.6 מיליגרם ותמר עם חצי מכמות הפסיפולורה בהחלט יכולים לסייע לכם להתחזק.
ויטמין A קיים במשמש, נקטרינה, מלון וגויאבה (ממש מקווים שאתם אוהבים:).
פירות אכן מקושרים עם הפחתת הסיכון להיווצרות של שבץ מוחי.
מטא אנליזה של מחקרי עוקבה מצאה קשר הפוך בין צריכת פירות הדר, תפוחים ואגסים לבין הסיכון ללקות באירוע מוחי (למען האובייקטיביות, גם עלי מאכל כגון: חסה, תרד, עולש, ברוקולי, כרוב וכרובית הראו אפקט דומה). הצריכה הפחיתה ב-32 אחוזים את הסיכון לשבץ.
95 מחקרים שנותחו בידי חוקרים מהאימפריאל קולג' הובילו את החוקרים למסקנה כי אין להסתפק ב-5 מנות פרי ליום, וכדאי לאכול 10 מנות של פירות וירקות. ממצאיהם מעלים כי צריכה של 800 גרם פירות וירקות תוביל גם להפחתת הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם (28ֵ% פחות) ולסיכון מופחת לחלות בסרטן (13% פחות).
האם גם הסיכון ללקות בסרטן השד מופחת כתוצאה מצריכה של פירות? מסתבר שכן.
מטא אנליזה נוספת שבחנה 15 מחקרים מצאה כי דווקא נוכחות הפירות (ולא ירקות בלבד) הובילה לירידה בסיכון. כמה לצרוך אתם שואלים? 200 גרם פירות ליום.
צריכה נכונה של פירות
- הבחינו בין פירות לבין סוכר פירות – קראתם על תווית המוצר "סוכר פירות" (מוכר בשם 'פרוקטוז') – אל תניחו כי זה בריא לכם כמו צריכת סוכר ישירות מהפרי. פרוקטוז המצוי בפרי משולב בסיבים תזונתיים ובמרכיבים נוספים, בעוד שסוכר פירות כשלעצמו (המצוי במוצרים רבים) אינו יטיב עם בריאותכם בצריכה מוגברת שלו.
- פירות אוכלים בשלים ורצוי בעונתם. דווקא כאשר הפרי זול על המדף זוהי התקופה המומלצת ביותר לצרוך אותו. כאשר הפרי אינו בשל הוא מקשה על העיכול ויכול לגרום לאי נוחות ובעיות נוספות.
- לא בשלים מדי – אל תקנו את את המשפט שהרקבון על הבננה הוא דבש! פירות שעוברים את שלב בשלותם מעוררים תסיסה על ידי חיידקים, ומקומם אינו בקיבה שלכם. אז אם אתם רואים כי האבוקדו השחיר- תדעו כי הוא אינו ראוי לאכילה.
כך צריך להראות האבוקדו שלכם
- פירות אוכלים כארוחה נפרדת או בשילוב אגוזים או שקדים.
פרי צריך זמן להתעכל, והזמן המיטבי הינו כאשר הוא נצרך בגפו וללא מזונות נוספים. אגוזים או שקדים יכולים לסייע לעליה איטית יותר של רמת הסוכר בדם, אז אם הנכם סובלים מרמת סוכר גבוהה, קחו זאת בחשבון.
דוגמה לצריכה פחות מומלצת…אבל טעימה
וכמה מיתוסים על פירות בשביל הטעם הטוב של הסוף!
ככל שיותר מתוק כך מכיל יותר סוכר
אולי המיתוס הנפוץ מכולם אשר גורם לחשוב כי מתיקותו של הפרי הינה מדד מהימן לרמת הסוכר שבו, אז זהו, שלא.
נפריך את המיתוס בדרך השלילה – אם תקחו כוס קולה (המכילה כמות נכבדת של סוכר) ותוסיפו לה כמה טיפות לימון אז המתיקות תפחת בעוד שרמת הסוכר לא השתנתה…
לכן, פירות המכילים גם חומצות מסוימות לא בהכרח יתנו מתיקותם לפי כמות הסוכר שבהם.
אבטיח לדוגמה, מכיל בעיקר מים ורק 8% ממשקלו הם סוכר (8 גרם סוכר על כל 100 גרם אבטיח).
אפשר להתקיים רק מפירות
לא! פירות מכילים כמות חלבון מעטה (גרם אחד של חלבון על כל 100 גרם פרי). אז מתמטיקה פשוטה תוביל למסקנה כי אדם בוגר יצטרך לצרוך כמות עצומה ובלתי נתפסת של פירות על מנת להגיע לכמות החלבון הדרושה.
כמובן שחלבון הוא רק דוגמה אחת, וישנם ויטמינים נוספים אשר אינם יגיעו מפירות, כמו גם חומצות שומן, ועוד.
אמ;לק – ארוך מדי, לא קראתי
אז אם גם אתם מאלה שקופצים היישר לסוף המאמר, ריכזנו עבורכם את עיקרי הדברים:
אפשר להשמין מפירות ויש לצרוך אותם בתפריט מאוזן.
רשויות הבריאות ממליצות על צריכה של 5-9 מנות של פירות וירקות ביום, וסקירה מחקרית אף הצביעה על צריכה של 10 מנות ככזו שתפחית סיכון לסרטן, מחלות כלי דם ושבץ. לא כל הפירות עשירים בכל הויטמינים, ולא, תפוז הוא לא זה העשיר ביותר בויטמין C… גויאבה תתן מענה טוב יותר. צבע הפרי הוא בעל משמעות והוא מצביע על פיטוכימיקלים הקיימים בפרי ומסייעים לגוף כנגד גורמי חמצון.
פירות צורכים כאשר הם בשלים (לא לפני ולא אחרי), ועדיף בארוחה נפרדת או עם אגוזים. טעם הפרי אינו קובע את רמת הסוכר שבו. אל תנסו להתקיים מפירות בלבד ואל תמהרו לעשות דיאטה המבוססת על קסם הפרי.
המאמר נכתב באדיבות האקדמיה לפירות – משלוחי פירות מעוצבים