האם הפה שלכם באמת מסריח כל כך עד שצריך לשטוף אותו פעמיים ביום? האם עדיף להשתמש במברשת שיניים חשמלית על פני צחצוח ידני? אם אשתמש בחוט דנטלי אז אפשר לוותר על צחצוח? עם פלואוריד או בלי? להשגיח על הילדים בעת צחצוח? למנוע סוכר מהילדים בשביל למנוע עששת? ואיך סבתא קשורה לסיפור?
מה בריא בצחצוח שיניים
העידן הטכנולוגי מביא איתו שינויים רבים, שרק מעצם המראה המתקדם והנוחות מצטיירת תמונה של שיפור והתקדמות, אז האם מברשת שיניים חשמלית יעילה יותר ממברשת שיניים ידנית?
אז זהו שלא.. לא הוכח מחקרית כי מברשת שיניים חשמלית משיגה תוצאות משופרות בהשוואה לצחצוח הידני.
קצת לפני שאתם מחזירים את המברשת החשמלית לקופסה, יש גם חדשות מעניינות – דווקא מברשת שיניים חשמלית שראשה מסתובב לכיוון אחד ולאחריו לכיוון השני (באנגלית- rotation oscillation) כן הראתה יעילות גבוהה יותר בהפחתת פלאק (שיפור של 7%) ושיעור נמוך יותר של דלקות חניכיים (שיפור של 17%). חשוב לציין כי השיעורים הללו אינם נחשבים מובהקים מספיק על מנת לקבוע כי הם בהכרח יובילו לשיפור בבריאות הפה. רופא שיניים ימליץ לכם לא אחת על מברשות שיניים חשמליות כמקלות על הצחצוח, כך שאם יצא לכם להתנסות ולאהוב את המכשיר אתם יכולים להמשיך ולדבוק בו.
אז משחת שיניים עם פלואוריד או בלי?
בקצרה, יון הפלואוריד, בשל תכונותיו הכימיות נתקף פחות על ידי חומצות (שנוצרות בידי חיידקים) ובכך משפר את עמידות שכבת האמייל של השן.
סקירה מדעית של 54 מחקרים בדקה האם לריכוז הפלואוריד במשחת השיניים יש משמעות בריאותית, ואלמנט נוסף שנחקר היה האם להשגחת הורים על ילדים בעת הצחצוח ישנה משמעות בריאותית?
ממצאי המחקרים העלו כי משחות שיניים עם פלואוריד משפרות את בריאות הפה בשיעור של 24.9% לעומת משחות שלא הכילו פלואוריד.
בנוסף, לריכוז פלואוריד במשחה שעולה על 0.15% מסך הרכיבים (באנגלית יכול גם להופיע כ PPM-1500) לעומת משחות שמכילות רק 0.1% פלואוריד יש אפקטים מניעתיים משופרים בבריאות חלל הפה בשיעור של 9.7%.
צחצוח שיניים אצל ילדים
נושא נוסף שנבדק באותה סקירה מדעית הינו השפעתה של השגחת מבוגרים על ילדים בעת הצחצוח על איכות הצחצוח.
אמנם אנו רוצים ללמד את הדור הצעיר אחריות מהי ולתת להם עצמאות רבה, אך יש לזה מחיר והוא בריאות חלל הפה שלהם. הממצאים שעלו במחקר הראו יעילות רבה יותר של צחצוח (שיפור של 23.3%) בקרב ילדים שצחצחו לצד מבוגר אחראי.
אם כבר בילדים עסקינן אז כדאי לדעת:
כאשר צצות שיני החלב של הילד ניתן לנקותן בעזרת מטלית רטובה. לאחר בקיעת כל שיני החלב ניתן לצחצח בעזרת מברשת שיניים רכה מאוד מאוד, עם מעט מאוד משחת שיניים ורצוי מאוד שתהיה טעימה וערבה לחך של הילד, כדי שלא יסלוד מפעולת הצחצוח.
- צחצוח שיניים לפני שינה חשוב יותר מזה של הבוקר בשל זרימת רוק נמוכה.
- אורכו של החלק הסיבי של מברשת השיניים אמור להתאים לגודל הפה (בערך 3 שיניים).
- יש לשטוף את מברשת השיניים היטב לאחר השימוש ולהחליף את המברשת כל שלושה עד ארבעה חודשים.
- רצוי שהמברשת תהיה רכה ועדינה, שכן מברשות עם סיבים קשיחים גורמות לנסיגת חניכיים.
- אל תהיו אגרסיביים עם המברשת ואל תצחצחו יותר מ-3 פעמים ביום (יפגע בשכבת האמייל של השן).
מה הקשר בין בריאות הפה לדלקת ריאות?
מסתבר שיש קשר חזק בין מחלות דרכי הנשימה ובין שמירה על בריאות חלל הפה. הקשר הולך ומתעצם ככל שמתבגרים והופך להיות קריטי כאשר מדובר באוכלוסייה מבוגרת המצויה בבתי אבות, בתי חולים וכדומה.
סקירה מדעית של 199 מחקרים בדקה את השאלה המעניינת ומצאה תוצאות שעבור כולנו צריכות להדהד בראש.
היגיינת פה ירודה קשורה באופן מובהק לעליית הסיכון לדלקות ריאות (פחות אגב ל-COPD, מחלת ריאות חסימתית כרונית). אותה סקירה מצאה כי היגיינת פה משופרת וטיפולים שוטפים בחלל הפה מורידים את הופעתן והתפתחותן של מחלות דרכי הנשימה בקרב מבוגרים (בקבוצות סיכון גבוהות) בשיעור שנע בין 34-83%. השיעור הגבוה ביותר נצפה בקרב מבוגרים המאושפזים בטיפול נמרץ.
האם חוט דנטלי יעיל להפחתת פלאק ומחלות חניכיים?
אם נשאל את האגודה הדנטלית האמריקאית (ADA) נקבל את הנתון כי עד 80% מהפלאק יוסר בעזרת חוט דנטלי. הייתכן? בפועל מסתבר שהנתונים קצת שונים.
סקירה מחקרית שבחנה את המצוי במדע מעלה תמונה קצת שונה ומעוררת תהייה.
ניקוי בעזרת חוט דנטלי בשילוב ניקוי בעזרת מברשת ומשחה לא הראה תוצאות משופרות ביחס לצחצוח שיניים בלבד (ללא חוט דנטלי). כלומר, שיעור הפלאק היה זהה ומחלות החניכיים נותרו כשהיו.
יבואו מתנגדים ויגידו "מה זה השטויות האלה", ישנם מחקרים שמראים שיפור, נכון. המחקרים שהראו שיפור התייחסו לשילוב של חוט דנטלי יחד עם עוד אמצעי מסייע ולרוב לא השוו את התוצאות לעומת צחצוח בלבד. אז עד שתהיה עוד מטא-אנליזה רצינית שתוכיח אחרת, אלה הן התוצאות העדכניות.
"הלשונות נבראו כדי שבני אדם לא יבינו איש את רעהו" (שמואל יוסף עגנון)
אז זאת הסיבה שרובנו לא מצחצחים את הלשון, על מנת שאחרים יתפסו מאיתנו מרחק?
5 מחקרים שבחנו את הנושא מצאו קשר חיובי בין צחצוח של הלשון לבין הפחתת הבל פה והפחתת רובד החיידקים המצטבר על הלשון (שגורם לשכבה לבנה או צהובה על הלשון).
כלומר, אם לא תצחצחו את הלשון אז תעלו את הסיכוי לריח לא נעים מהפה שירחיק מכם אנשים? אז אולי עגנון צדק במה שאמר..
סוכר גורם לעששת? סיפורי סבתא!
עוד מיתוס שכדאי לנפץ הינו הקשר בין צריכת סוכר להיווצרות עששת. חברות מסטיקים רבות עשו מזה ממון רב והריצו לאורך שנים פרסומות שהבטיחו ירידה בעששת עם המסטיק נטול הסוכר שלהן. באופן כללי ניתן לומר שסוכר יכול להעלות את הסיכון לעששת, אך כנראה משפט זה מתאים לתקופות עבר, טרם הוספת הפלואוריד. מחקרים מודרניים יותר מצאו קשר חלש מאוד עד לא קיים בין צריכת סוכר להיווצרות עששת.
לאחר שהבנו כי סוכר אינו האויב הגדול ביותר, יש לדעת כי ממתקים וחטיפים שנשארים דבוקים לשיניים הם פגע רע ויגרמו נזק גדול יותר מממתקים לא דביקים אשר ישטפו בקלות עם הרוק, דוגמת שוקולד.
אמ;לק
מגזין בריאות – מה בריא עם כל מה שצריך לדעת על צחצוח שיניים:
פרגנו שתי דקות מזמנכם לביצוע פעולת הצחצוח, בעיקר לפני שינה. אם מתלבטים בין צחצוח ידני למברשת שיניים חשמלית אז בחרו לפי הנוחות. יעילותו של החוט הדנטלי איננה מובהקת, ואם החלטתם להשתמש אז כמובן בליווי צחצוח. כדאי שמשחת השיניים תכיל פלואוריד ואז תצטרכו לדאוג פחות מריכוז הסוכר הנכנס לפה. ולסיום, על מנת להימנע מפה מסריח, תעשו טובה לכם ולסביבה ותצחצחו גם את הלשון.