מה לא נאמר על עישון? מזיק מאוד לבריאות, מזיק מאוד לעובר, מסרטן, מכיל מעל 7,000 כימיקלים ולפחות 69 מהם מסרטנים, והמדהים שהכל נכון!
מה בריא – בעישון
קיבצנו את המשפטים השכיחים של המעשנים, יחד עם התייחסות מדעית לממצאים.
1."חס וחלילה, לא נוגע בסיגריות, מעשן רק נרגילה ולכן יכול להמשיך לעשן בבטחה"
כאשר אתם מעשנים נרגילה סביר להניח כי תשאפו יותר עשן מאשר סיגריה. הגיון בריא, ככל שתשאפו יותר כך תזיקו יותר. נרגילה חושפת אותנו לכמות גדולה יותר של פחמן חד חמצני שמסוכן מאוד לדרכי הנשימה. כמו כן, נרגילה חושפת את הסביבה הקרובה שלנו לעישון פסיבי מוגבר בהשוואה לסיגריות. אז אם יש לכם ילדים ובא לכם ל"חשל" את ריאותיהם בעשן, נרגילה היא דרך טובה להתחיל. בנוסף, נרגילה מרחיבה פיזית את טווח הפגיעה של נזקי "עישון יד שלישית".
מכירים את הריח שנותר בשיער לאחר שהייתם במקום אפוף עשן, את הריח 'שנספג' במעליות וגורם לכם לשאת תפילה חרישית לפתיחת הדלת? כדאי שתכירו מושג חדש:
third-hand smoke – עישון יד שלישית, מונח חדש יחסית, שנטבע על ידי המרכז לסרטן באוניברסיטת הרווארד.
המושג מתייחס לנזקי העישון שנשארים בסביבה, שעות וימים לאחר העישון. כלומר, לאחר שמתפוגג העשן נשארים כימיקלים בביגוד, בקירות ובמשטחים. הכימיקלים הללו עתידים להגיב עם חומרים נוספים ולגרור נזקים בריאותיים. נזקי עישון יד שלישית חמורים יותר בקרב תינוקות וילדים, מכיוון שאלה מצויים קרוב יותר לאזורים בהם נשארים הכימיקלים. תינוקות זוחלים על השטיח, מלקקים את הרצפה ויצר הסקרנות מוביל אותם לגעת הרבה יותר במשטחים שונים.
2."סיגריות בשבילי? מה פתאום! זה מסוכן. אני "היי קלאס", מעשן רק סיגרים. יותר מזה, אני גם לא מכניס לריאות.. אני יכול להמשיך לעשן בבטחה"
נתחיל בניפוץ כמה מיתוסים:
צריך לדעת שסיגרים מכילים יותר קרצינוגנים (גורם המעודד התפתחות סרטן) מאשר סיגריות.
עישון סיגר נמשך זמן רב יותר מעישון סיגריה, ולכן המעשנים נחשפים ליותר חומרים רעילים מאשר מעשני סיגריות.
סיגר אחד ביום יכול לספק כמות ניקוטין השווה לחפיסת סיגריות שלמה, אז אל תגידו שזה לא ממכר.
עישון סיגרים מקושר לסיכון גבוה יותר ללקות בסוגי סרטנים שונים, ביניהם סרטן הריאות (סיכון גבוה פי 5.1 מאנשים שלא מעשנים כלל), סרטן הפה (סיכון שעולה עד פי 4), והרשימה עוד ארוכה.
3."עברנו את ימי הסיגריות/סיגרים ונרגילה, היום אנחנו "היי-טק", סיגריות אלקטרוניות ותו לא. לכן אין מניעה להמשיך ולעשן"
תופעה שצוברת תאוצה בשנים האחרונות- סיגריות אלקטרוניות, המדמות את פעולת העישון ומאפשרות את צריכת החומרים המצויים בנוזל.
מידע שנשאב מ-76 מחקרים אשר בחנו את הנוזל בו משתמשים בסיגריות אלקטרוניות מצא חומרים מזיקים רבים. חלק מהחומרים נמצאו מסרטנים וחלקם אף לא מופיעים בסיגריות, ולכן לא ברורים עדיין נזקיהם העתידיים. סקירה זו קובעת כי ניתן לומר שסיגריות אלקטרוניות מזיקות לבריאות.
4."אני כבר חליתי, לא יקרה כלום אם אמשיך לעשן"
להוסיף חטא על פשע, אם לא די בנזק שנגרם על ידי העישון מלכתחילה, ממשיכים חולים רבים לעשן גם לאחר אבחון המחלה. סקירה מדעית של 10 מחקרים שבחנו פציינטים עם גידול בריאות מצאה כי ב-9 מהמחקרים חולים אשר המשיכו לעשן לאחר גילוי המחלה היו בסיכון גבוה של פי 2.94 גם למות ממנה. יתרה מכך, הסיכון להופעה חוזרת של המחלה בקרב הממשיכים לעשן היה גבוה פי 1.86 לעומת אלה שהפסיקו.
סקירה נוספת שכללה 20 מחקרים שונים בדקה תמותה בקרב חולים במחלת לב כלילית ומצאה כי חולים שהפסיקו לעשן היו בסיכון נמוך יותר למות (הסיכון ירד ב-36%).
5."אם אפסיק לעשן אכנס לדיכאון ואאבד משמעות לחיי, לכן כדאי ואף רצוי שאמשיך לעשן"
רבים "תולים" את מצב רוחם בהתמכרות שלהם ולא מפרידים בין תקופת הגמילה לבין הימים שאחרי. סקירה מדעית של 26 מחקרים שעסקו בהפסקת עישון והשפעתה על מצב הרוח מצאה כי גמילה מעישון לא רק שלא הובילה לדיכאון אלא להפך, הפיגה מתחים, חרדה ולחץ. יתר על כן, הנגמלים דיווחו על שיפור ניכר באיכות חייהם בהשוואה לקבוצות ביקורת שלא חדלו ממנהג העישון. אפקט הגמילה השפיע גם על מי שהיה לו עבר של בעיות פסיכיאטריות וגם על מי שלא. שורת המחץ של הסקירה מצביעה על כך שאפקט הגמילה היה שווה בכוחו לטיפול כנגד דכאון ואף יותר מכך.
6."כרגע אני בגיל היפה של החיים שלי, אפסיק לעשן רק כשאזדקן והעישון יהווה גורם סיכון עבורי"
אז זהו, שכדאי לשקול שוב את המשפט הזה, בעיקר אם את בגיל הפוריות, מתכוונת להיכנס להריון בעתיד או חפצה להרות באמצעות טיפולי פוריות ומבחנה. סקירה של 12 מחקרים מצאה כי עישון העלה את הסיכון לחוסר פוריות (ב-60%) לעומת נשים שלא עישנו. חומר נוסף למחשבה- גם בקרב נשים שניסו להרות באמצעות טיפולי פוריות ומבחנה נמצא כי ישנה ירידה חדה בקרב המעשנות לצלוח טיפול זה.
7."שטויות והמצאות, בעבר נשים בהריון היו מעשנות ולא קרה לעובר שום דבר, אין צורך שאפסיק"
משפט שמתעלם מהמציאות בצורה הבוטה ביותר, מטיל דופי בעולם המדע ומסכן מאוד את העובר. סקירה מדעית של 20 מחקרים מעלה כי נשים שעישנו במהלך ההיריון היו בסיכון גבוה יותר (גבוה ב-27%) ללדת בטרם עת (לפני השבוע ה-37 להריון) לעומת נשים שלא עישנו במהלך ההריון. כמובן כי הסיכון היה תלוי במינון, וככל שעישנו יותר כך גם הסתכנו יותר.
"אזהרה: מחקרים רפואיים קובעים כי עישון סיגריות בזמן הריון מסכן את העובר שלך."
בהתבסס על תוצאות 14 מחקרים שבחנו 84,563 ילדים נמצא כי אימהות שעישנו בתקופת הלידה העלו את הסיכון להשמנה חמורה בקרב הילדים (כאשר התבגרו והיו בין הגילאים 3-33) ב-50%!
"אז אלד בטרם עת ויש סיכון שהילד ישמין, לא אסון גדול"
אם עדיין לא השתכנעת בנזקי העישון, נפזר קצת יותר עשן על הסוגיה:
קשר חיובי בין עישון בקרב נשים בהריון ומחלות לב בעובר (הסיכון עלה ב-9%),
פגמים בעצמות ובשרירי השלד (סיכון עלה ב-16%), פגמים בעיניים (סיכון עלה ב-25%), בקע בעובר (סיכון עלה ב-40%), ואפילו סיכון מוגבר של 13% לפתח טמירות אשכים. כל הסיכונים הללו מקושרים לעישון בזמן הריון והם קצה המזלג של ספקטרום הסיכונים.
הממצאים המוצגים נאספו מסקירה מדעית ענקית שבחנה 11,000,000 מקרים.
"אזהרה: עישון גורם למומים בעובר."
"להפסיק לעשן זה קל. עשיתי את זה אלפי פעמים." מארק טווין
8."אני גבר צעיר, משכיל ובעל אמצעים ולכן בכל רגע נתון בו אחליט שאני רוצה להפסיק אז אפסיק. על כן, אני לא רואה סיבה להפסיק ברגע זה"
כדאי מאוד לחשב מסלול מחדש, שכן סוגיה זו נבחנה על ידי 17 מחקרים שונים ולא עולה בקנה אחד עם הלך הדברים.
לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין המינים ביכולתם להפסיק לעשן. דווקא מבוגרים הראו סיכויים גבוהים יותר להצלחה בהפסקת העישון. משתנים כמו השכלה והכנסה לא הובילו לשינויים בהצלחת הגמילה!
"אזהרה: מחקרים רפואיים קובעים כי הסיגריות גורמות להתמכרות."
9."בסופו של יום הסיגריות יהפכו לפרט שולי ואשכח בכלל שעישנתי.. אז אין צורך להפסיק לעשן"
כמה אירוניה יש במשפט, שכן סיגריות מעלות את הסיכון ללקות באלצהיימר ב-59% בקרב מבוגרים מעל גיל 65. הממצאים הללו נאספו מסקירה מדעית של 23 מחקרי אורך שדנו בנושא.
שורה תחתונה, תעשנו עד ליום בו תשכחו את מעשיכם.
והיא שעמדה..
10."לא צריך להפסיק לעשן כי אין תחושה שמשתווה לסיגריה של אחרי.. אופס, כבר לא יכול להיות אחרי כי אי אפשר להגיע מוכנים ללפני!"
גברים חוששים מאין אונות כמו מאש, אך לא חושבים פעמיים כאשר מציתים את האש, לסיגריה. סקירה שמנתה 28,586 משתתפים העלתה כי הסיכון לפתח אימפוטנציה בקרב מעשנים עלה ב-51%, כן, אתם קוראים נכון. מעשנים לשעבר היו בסיכון גבוה של 29% לפתח אימפוטנציה, ושני הנתונים כמובן הם ביחס ללא מעשנים.
"אזהרה: מחקרים רפואיים קובעים כי הסיגריות גורמות לאימפוטנציה."
11. הרופא אמר לי שזה בסדר לעשן 2-3 סיגריות ביום
לא ידוע מי זה "הרופא" הזה שאומר דברים כל-כך חסרי אחריות וכדאי שהוא יקרא בעומק רב את ממצאי המחקר הבא: 290,215 נבדקים בגילאים 59-82 ענו על שאלות בנוגע להרגלי העישון ואורח החיים שלהם. אנשים אשר בממוצע עישנו פחות מסיגריה ליום היו ב-64 אחוזים יותר למות בגיל צעיר יותר מאנשים שלא עישנו, כאשר סיבת המוות העיקרית הינה סרטן ריאות. אלה שעישנו בין סיגריה אחת ל-10 סיגריות ביום היו בסיכון גבוה פי 12 למות מסרטן ריאות מאשר אנשים שלא עישנו. אז בבקשה תעשו את החשבון לבד ותפנו את הרופא למחקר הזה
אמ;לק- ארוך מדי לא קראתי
מה בריא בסיגריות?
נרגילה, סיגרים וסיגריות אלקטרוניות לא יטיבו עם בריאותכם. נזקי עישון יד שלישית אף יעלו עם סיגרים ונרגילה. גם אם כבר חליתם, הפסקת העישון תסייע לבריאותכם ואולי אף תמנע מכם לחלות בשנית. הפסקת העישון תטיב עם מצבכם הנפשי ועם מצב הרוח. עישון יפגע בפוריות האישה ובכוח הגברא של הגבר. עישון בזמן ההריון יזיק לעובר ואף ימשיך להשפיע על הילד כשיתבגר. הפסקת עישון איננה משימה פשוטה ולא כולם יצליחו להפסיק כל אימת שרק ירצו, אך אם תמשיכו לעשן – סיכוי טוב שלא תזכרו את הפרטים הללו, שכן, סיכונכם לאלצהיימר עולה משמעותית. וכן, מספיקה סיגריה אחת ביום בשביל כל הטוב שמתואר כאן! אז אל תתנו לעובדות לפגוע לכם בסיגריה של אחרי.
"לכל סיגריה יש שני צדדים. בצד אחד יש אש, בצד השני – טיפש, ובאמצע עשב יבש." חיים נחמן ביאליק